Taggar:

Måla innertaket

är tapeten har blivit fläckig och ful eller den målade väggen har fått många märken, är det ofta en signal till oss att vi behöver fräscha upp väggarna. Ett gulnat tak lägger vi däremot mera sällan märke till. Trots att man kanske inte tänker på taket, blir skillnaden markant när man målar om det. Det är alltså en god ide att i samband med rumsrenovering även satsa på taket.

Det bästa är om du passar på att måla taket i samband med övrig målning eller tapetsering av rummet. Om du börjar med taket när du ska renovera, behöver du till exempel inte vara så försiktig när du målar vinkeln mellan tak och vägg. Eventuella färgstänk och övermålningar ska ju ändå tapetseras eller målas över.

Har inte taket målats om på några år och du endast renoverar väggarna, kan du bli besviken när väggytorna är klara. Taket ser då ännu solkigare och mera gulnat ut i jämförelse med de fräscha väggarna. Den vanligaste kulören på tak är utan tvekan vit, men du kan naturligtvis leka med nyanser även här.

Tänk bara på att ju mörkare färgsättning du väljer, desto mindre upplevs rummet. Ett tak i mättad kulör "slukar" också ljuset och rummet blir mörkare. De här effekterna kan du naturligtvis dra nytta av om du vill "sänka" taket eller få en varmare och mer intim stämning i ett större rum. När du målar ett helt nytt innertak arbetar du under i stort sett samma förutsättningar som vid ommålning.

Den enda egentliga skillnaden är att spacklingsarbetet är mer omfattande vid nymålning. Slå in alla spikhuvuden i taket noga och spackla därefter över dem. Om du inte har valt gipsskivor med fasad kant, bör du spackla igen och slipa alla skarvar mellan plattorna. Därefter ska du limma glasfiberremsor över skarvarna, bredspackla och slipa ytterligare en gång. Eftersom taket ska se "helt" ut, bör du räkna med att spackla och slipa i flera omgångar med torktid emellan.

Lim- och kalkfärgade tak
Innan du börjar måla är det viktigt att du tar reda på vilken typ av färg taket redan är målat med.
Testa ytan genom att gnugga med en i vatten urvriden svamp. Om färgen löser upp sig är det med största sannolikhet limfärg. Om ytan färgar av sig när du drar med din torra handflata över den, är det istället troligt att taket är målat med kalkfärg.

Tak som är målat med dessa färger måste tvättas mycket grundligt. Använd ljummet vatten och tvätta noggrant med en svamp tills all färg har löst sig och försvunnit. När all lim- eller kalkfärg är borta och takytan rentvättad och torr ska du grundmåla med en oljebaserad färg. Först därefter kan du måla taket med latexfärg avsedd för tak.

Det kan verka onödigt att lägga ner så mycket arbete på att tvätta ett tak som ändå ska målas över, men så är det inte. I det här fallet lönar sig det extra arbetet i längden och slutresultatet blir bättre. Målar man med latexfärg direkt ovanpå en lim- eller kalkfärg är risken nämligen stor att den underliggande färgen, som latexfärgen är fäst i, släpper från undertaket och rasar i golvet.

Det här behöver du
Verktyg:
Färgtråg (1) Roller (2) Liten rund pensel (3) Förlängningsskaft (4) Hink (5) Svamp (6) Borste (7) Stålspackel (8) Slipkloss (9) Styv pappskiva (10) Stege.

Material:
Spackelfärg, Latexfärg för tak, Maskeringstejp, Skyddsplast, Slippapper (finkornigt)

Mer Fakta Om

Fakta Om